فهرستی حاوی بیش از ۹۰۰ قلم از اموال و داراییهای وزارتخانههای جهادکشاورزی و آموزش و پرورش برای فروش منتشر شده است که نام ساختمان سازمان دامپزشکی ایران هم در میان آن دیده میشود. این فهرست در سامانه تازهتاسیس هیئت مولدسازی که با هدف «شفافیت» راهاندازی شد، در دسترس کاربران قرار گرفته است.
احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، در مراسم رونمایی از این سامانه گفته بود که از ارزش اموال و داراییهای دولت اطلاعات چندانی ندارد اما براوردی از پنج سال گذشته نشان میدهد ارزش این داراییها هفت هزار همت (هزار میلیارد تومان) است.
خاندوزی افزود که دولت قصد دارد در بودجه سال ۱۴۰۲ از محل فروش این داراییها ۱۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کند. او به کسانی که به دنبال اجرای طرحهای عمرانی یا تجاری و مسکونیاند، پیشنهاد کرد به جای فشار بر زمینهای کشاورزی، از زمینهای راکد دولت استفاده کنند.
در این سامانه، چند فهرست از اموال دولتی که از نظر این هیئت «مازاد» شناسایی شدهاند و قابلیت فروش یا تهاتر دارند، بدون درج قیمت یا نحوه فروش، دیده میشود. یکی از مهمترین اموالی که در این فهرستها جای گرفته، داراییهای ستاد وزارت جهاد کشاورزی شامل باغها و زمینهای وسیع چند صد هزار مترمربعی و چند میلیون مترمربعی است؛ از جمله زمین و ساختمان مرکز توسعه نوغانداری کشور به مساحت ۵.۵ میلیون مترمربع در استان فارس که از وسیعترین این داراییها است و مقدمات فروش آن فراهم شده است.
در این فهرست نام باغ جابان دماوند به مساحت ۲۸۵ هزار مترمربع، زمین نمایشگاه کرج (پل فردیس) به مساحت ۳۴ هزار مترمربع و زمین سنگان در روستایی به همین نام با مساحت ۵۵ هزار مترمربع دیده میشود. زمین انبار بنگاه توسعه ماشینهای کشاورزی در کرج هم با ۵۰۰ هزار مترمربع مساحت هم در این فهرست دیده میشود.
زمین ساختمان سازمان دامپزشکی کشور به مساحت ۶۰۰ مترمربع با بیش از پنج هزار مترمربع بنا هم در لیست فروش است.
بر اساس اطلاعات موجود در سایت هیئت عالی مولدسازی، ۳۰ ملک سازمان تعاونی روستایی نیز برای فروش و تهاتر، مازاد تشخیص داده شدهاند. از اغلب آنها به عنوان انبار استفاده میشد. زمین و ساختمان انبار سیبزمینی خضرلو به مساحت ۵۵ هزارمتر مربع و انبار با ظرفیت ۵۰۰ تن دستجرده به مساحت شش هزار و ۵۰۰ مترمربع از جمله داراییهای قابل عرضه این سازمان اعلام شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در فهرست اموال ستاد سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، هم انباری در محله نارمک تهران و ۲۶ ملک مسکونی در شهرستان چالوس استان مازندران دیده میشود.
آنطور که سایت جماران نوشته است، در فهرست اموال مازاد سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی ۱۸ ملک با کاربری باغ، مسکونی و کشاورزی، مازاد تشخیص داده شدهاند. در این فهرست از نهالستان ۲۷۰ هزارمتری قصرشیرین تا چند باغ در ارومیه، البرز و... که مساحت آنها قید نشده است، دیده میشوند. بیش از ۳۰۰ ملک هم در فهرست تحت عنوان «املاک مازاد استانی» قید شدهاند که یک نهالستان ۱۱۹ هزار مترمربعی در طارم و یک مرکز پرورش ماهی ۱.۵ میلیون مترمربعی در اردبیل از جمله آنها است.
زمین گاوداری ۲۳۵ هزار متری در زاهدان، ایستگاه ۱.۲ میلیون مترمربعی کرسگان اصفهان، زمین کشاورزی دو میلیون مترمربعی چگنی استان لرستان و زمین قنات حسین بای خراسان رضوی با عرصه ۱.۴ میلیون مترمربعی از دیگر داراییهای قابل فروش در این بخش اعلام شدهاند.
در این بین، یک ملک با عنوان موقوفه مسکونی امام حسن در استان کردستان با عرصه ۱۴ هزار مترمربعی هم دیده میشود که به نوشته سایت جماران این سوال را به ذهن متبادر میکند که آیا پای اموال وقفی هم به مصوبه مولدسازی باز شده است؟
اقدامهای هیئت مولدسازی که با حمایت علی خامنهای و بدون هیچ نظارتی تشکیل شده و قرار است به فروش اموال دولتی سرعت دهد، با اعتراضها و جنجالهای فراوانی همراه شده است. یکی از نگرانیها در این زمینه این است که برخلاف وعدههای مقامهای دولتی، منابع حاصل از فروش این اموال به جای هزینههای عمرانی، صرف هزینههای جاری شوند.
احمد آتشهوش، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی اتاق ایران، در این زمینه میگوید با قرار گرفتن این طرح در بودجه ۱۴۰۲، پیشاپیش معلوم است که منابع آن برای هزینههای جاری صرف خواهد شد.
گروهی از تحلیلگران اقتصادی هم معتقدند با توجه به رکود اقتصادی و فرار سرمایه از ایران، این اموال دولتی متقاضی واقعی نخواهد داشت و احتمال اینکه این داراییها با ارزش بسیار کمتری فروخته شود، بسیار بالا است.